بازی شن نویسی با هدف رشد خلاقیت، تقویت مهارتهای حرکتی، تقویت عضلات ظریف دست، تقویت حواس، برای گروه سنی دو تا شش سال قابل انجام است.
بخش تکمیلی بازی شن نویسی:
نکته مهمی که در امر نوشتن برای کودکان باید در نظر داشت جهت نوشته های ماست. فارسی زبانان از راست به چپ می نویسند و بنابراین بهتر است در تمریناتی که برای کودک در نظر میگیریم نقطه شروع و پایان را طوری بگذاریم که کودک از سمت راست شروع کرده و در سمت چپ به پایان برساند.
برای کودک دو ساله قبل از هر چیز،باید کمی با احتیاط بیشتری عمل کرد چرا که امکان به دهان بردن چیزی که در اختیار کودک می گذارید وجود دارد. بنابراین بهترین حالت این است که از چیزی استفاده کنید که کمترین خطر را در صورت خوردن کودک به همراه داشته باشد. بهتر است از یک ظرف آرد یا پودر سوخاری درشت یا برنج خام یا نمک استفاده کنید و در زمان بازی این گروه از کودکان حتما در کنار آنها حضور داشته باشید.
بازی شن نویسی برای کودک دو ساله :
داخل یک سینی مقداری از آرد بریزید به طوری که کف سینی را کاملا بپوشاند. میتوانید به کودک یک قلمو بدهید تا روی آرد را با حرکت قلمو خط بیاندازد و یا با حرکت انگشتانش روی آرد هر چه میخواهد خط خطی کند. اگر چه آنچه کودک انجام می دهد شبیه نوشتن نیست اما مهم این است که عضلات ظریف دست کودک را تقویت میکند. برای این گروه سنی نیاز به نشان دادن الگویی برای ترسیم نیست اما میتوانید دستش را بگیرید و چند خط صاف بکشید و یا یک دایره ترسیم کنید.
برای کودک سه ساله قبل از شروع بخواهید که با انگشت آرد یا شن درون سینی را لمس کند و یا روی آن هر چه میخواهد بکشد. نقاشی این گروه از کودکان چندان پیچیده نیست. با این حال کودک آزاد است تا هر چه که میخواهد ترسیم کند. شکلهایی کاملا ساده مثل خطوط صاف، منحنی و زیگزاگ و یا طرحهای ساده همچون مربع، مستطیل، دایره و مثلث، برای ترسیم این گروه سنی مناسب است. اگر چه بچه ها هنوز مستطیل و مربع را نمیتوانند شبیه خودشان بکشند اما تمرین خوبی برای آنها به حساب می اید. پس از مرحله آزاد میتوانید به یکی از روشهای زیر بازی شن نویسی را با کودک سه ساله خود ادامه دهید. میتوانید پیش از شروع بازی کارتهایی با شکلهای ساده که مطرح شد تهیه نمایید. سپس یکی از شکلها را برای او انتخاب کنید و مقابلش بگذارید و از او بخواهید که مشابه آنچه که می بیند روی سینی شن یا آرد عمل کند. میتوانید به جای کارت، سینی را به دو قسمت تقسیم کنید. در قسمت بالا شما طرح ساده ای را که در نظر دارید ترسیم کنید و از کودک بخواهید همانند شما در قسمت پایین سینی طرح را بکشد. از کودک بخواهید یک بار این کار را با انگشت انجام دهد و بار بعدی با قلمو همان تصویر را بکشد.
برای کودکان چهار سال به بالا میتوان کارهای زیر را انجام داد. طرح شکلهای ساده را بر روی مقوا یا کاغذ بکشید و به عنوان نمونه کار در مقابل کودک بگذارید تا شکلی را که میبیند ترسیم کند.
میتوانید برای تشویق کودکان به کشیدن و نیز تقویت عضلات ظریف دست از یک مشت لوبیا استفاده کنید. لوبیا قرمز را در روی شن پخش کنید و از کودک بخواهید دور هر لوبیا یک دایره، یک مربع یا … بکشد.
همچنین میتوانید برای کودکانی که در سنین مدرسه هستند کار دیگری برای آمادگی نوشتن انجام دهید. روی تخته و یا زمین حروف یا اعداد را با گچ با اندازه بزرگ بکشید و از کودک بخواهید با مسواک یا قلموی خیسی که در اختیار دارد حروف و اعداد را به ترتیب یا بر اساس آنچه که شما اعلام میکنید پاک کند. (اندازه حروف و اعداد نباید خیلی کوچک باشد در این صورت کودک یک کل را پاک کرده و آنچه شما کشیدهاید را دنبال نخواهد کرد.)
در صورتی که این فعالیت را به عنوان یک کار آزاد و خلاقانه قرار است در اختیار کودک قرار دهید تنها به او یک سینی شن یا آرد بدهید. در صورت تمایل میتوانید به جای شن از کرم ریش تراشی برای نقاشی آزاد استفاده کنید. توی سینی یا یک نایلون بزرگ که روی میز پهن کردهاید، کرم ریش تراش بریزید و از کودک بخواهید ان را با دستش در کف سینی پخش کرده و سپس نقاشی کند.
نکته:
در صورتی که تمایل ندارید ریخت و پاشی در منزل صورت بگیرد بهترین کار این است که به جای آرد در کف سینی یک کاغذ رنگی قرار دهید و به کودک یک ظرف آب بدهید و از او بخواهید که با انگشت خیس در روی این کاغذ طرحهای ساده ای که در اختیارش قرار دادهاید ترسیم کند. میتوانید از قلموی اسفنجی و یا یک گوش پاک کن به جای انگشت استفاده کنید.
درست در دست گرفتن مداد یا قلمو نکته دیگری است که باید در هنگام تمرین نوشتن به آن توجه کرد. بسیاری از کودکان مداد را درست در دست نمیگیرند و همین باعث خستگی سریعتر عضلات دست کودک میشود. توجه به چگونگی دست گرفتن مداد و اصلا ح آن به کودک در زمان شروع مدرسه و نوشتن کمک میکند.