قبلا بازی درها و جاها را برای کودکان یک تا سه ساله توضیح دادیم. بازی کدوم قاشق… کدوم جا به نوعی تنوع دیگری از بازی درها و جاها است.
بازی کدوم قاشق … کدوم جا با استفاده از قاشقها و لیوانها انجام میشود. چند قاشق به ترتیب سایز انتخاب کنید. قاشق چایخوری،مربا خوری، شربت خوری، قاشق غذا خوری و سالاد و در مقابل چند لیوان و فنجان با سایزهای مختلف به کودک بدهید. به طوری که کودک بتواند قاشقها را با آنها تطبیق دهد. کودک شما ابتدا باید قاشقها را به ترتیب سایز بچیند و در مرحله بعد نیز فنجانها را به ترتیب از کوچک به بزرگ و یا برعکس مرتب کند. در نهایت کدام قاشق برای کدام فنجان و لیوان مناسب است؟ (کودکان کوچکتر هنوز قادر به انجام سایز بندی نیستند. اما کودکان بزرگتر میتوانند آن را انجام دهند)
آیا کودک شما به اندازهها بر اساس بزرگی و کوچکی فنجان و قاشق توجه میکند؟ آیا قاشق مربا خوری را برای لیوان انتخاب میکند یا قاشق سالاد را برای ماگ میگذارد؟ در کنار کار تطبیق سایز و اندازه قاشقها و لیوانها از کلماتی همچون داخل لیوان، خارج لیوان، بزرگ و کوچک، فنجان، لیوان، قاشق و… نیز برای تقویت مهارت زبان آموزی کودک استفاده میکنیم.
همچنان که گفتیم مهارتهای شناختی مسیری است که کودک میآموزد، مسائل را حل میکند و دانش را از محیط اطرافش برای افزایش توانایی تعامل با آن کسب میکند. بازی کدوم قاشق … کدوم جا به کودک شما در تقویت توجه، تمرکز، ادراک، تصویر سازی، حافظه و زبان آموزی کمک میکند.
به سن یک تا سه سالگی «نوپا» گفته میشود. سنی که در آن قدمهای سست و نامطمئن کودک به سمت استقلال و قدرت تغییر میکند. اما در این سن کودک چگونه می آموزد؟
کودک با ترکیبی از روشهای مختلف یاد میگیرد. روشهای ساده و اولیه همچون کاربرد حواس تا تکنیکهای سطح بالا همچون مهارتهای تفکر و عقلی روشهای مختلف یادگیری کودک هستند. ترکیبی از همه روشهای مختلف لازم است تا تجربه یادگیری کودک کم کم به سطح بالاتر دانش برسد. کودک در هر بازی سه کار برای یادگیری انجام میدهد. او از حواسش استفاده میکند. برای همین کودکان زیر یک سال همه اشیا را به دهان می برند. زیرا که مهمترین حس آنها چشایی است و با کاربرد آن قرار است دنیا را بشناسند. در مرحله بعد کودک اشیا را دستکاری میکند. ور رفتن کودک به یک وسیله و زیر و رو کردن آن شامل دستکاری کردن میشود. در نهایت کودک آزمون میکند. گذاشتن یک قاشق در ظروف مختلف و دیدن شکل و اندازه آنها، کودک را به سوی تصمیم گیری نهایی هدایت میکند. بر همین اساس لازم است تنوعی از فرصتها را برای رسیدن به سطح بالاتر مهارتها عقلی برای او فراهم کرد.
نکته:
از آنجا که خطر شکستن لیوانها و فنجانها در این بازی وجود دارد حتما در حین بازی در کنار کودک بنشینید تا از ضربه زدنهای محکم او به لبه لیوان و فنجانها خودداری کنید. اگر لیوان و فنجانهای از جنس نشکن دارید بهتر است آنها را در اختیار کودک قرار دهید.
برای انجام بازی نیاز به گفتن کلمات خاصی نیست. به محض قرار گرفتن کودک در کنار این وسایل خودش شروع به آزمون کردن میکند. بنابراین تنها مشاهده رفتار کودک کافی است. اگر کودک شما مردد است و تنها شما را نگاه میکند میتوانید توضیح دهید که «کدوم قاشق رو بزاریم برای کدوم لیوان؟ به نظرت این کوچیکه به درد کدوم یکی از اینا میخوره؟ بزاریمش اینجا… » و بعد امتحان کنید. بگذارید کودک خود ببیند و آزمون کند و در نهایت تصمیم بگیرد که کدام مورد با هم مناسب تر است.
این مطلب برداشتی از سایت والدین است.
لطفا پیشنهادات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.